Griekse Honing

De naam van de regio is “Laconia”. Laconia is een samengesteld woord, afgeleid van “Las (= Stone) (= land”) en (“Cone”). Dus ‘’Het Stenen Land’’.
Mount Taygetus domineert het gebied en de top is conisch van vorm. Daarom kreeg het gebied deze naam. De Laconia -honing komt van bijen die voornamelijk vertoeven op de berghellingen van Taygetus.
De productie van onze honing gebeurt in Vasilakion Krokkes. Net zoals met de Lithos Extra Virgin Olijfolie, is het niet de bedoeling om massa te produceren, maar om een mooie kwaliteit geselecteerde speciale honing te kunnen bieden. Dit is de reden dat niet altijd alle honing verkrijgbaar is. De Organon honing is productie van 6 – 7 bijenhouders waar we al meer dan 10 jaar mee samenwerken.

Of de honing verkrijgbaar is, hangt volledig af van het weer in Laconia, Griekenland. Met een goed bloemenjaar mogen we de speciale honing leveren, maar als het een minder jaar is qua bloemen en weersomstandigheden, dan heeft dit uiteraard invloed op de beschikbaarheid.
Het verwerken van de honing gebeurt op een traditionele manier. Er worden geen machines gebruikt.
De honing mag namelijk niet te veel geroerd worden omdat dit de exclusieve smaken kan beïnvloeden. De honing wordt licht opgewarmd tot 20 graden en vervolgens gefilterd met behulp van een metalen net met heel kleine gaatjes, waar de honing vanzelf doorheen gaat en gezuiverd wordt. Daarna zuiveren we het net met stoom. De honing is direct klaar om te verwerken in potten.

In de herfst geeft moeder natuur de bijen de heidehoning. Deze honing is erg rijk aan suikers, vitaminen en NATUURLIJKE antibiotica. Bijen die dit soort honing verzamelen, kunnen tegen de winter en in het voorjaar zijn ze sterk en gezond! De Heidehoning heeft een roodachtige kleur, een sterk aroma, en kristalliseert snel.

In maart en april wordt de Saliehoning verzameld op de zuidelijke hellingen van Taygetus. Deze honing heeft een blonde kleur, is rijk aan suikers, heeft een speciale smaak en heeft eveneens een snelle kristallisatie. De Saliehoning is erg goed tegen een verkoudheid. De bladeren van de Saliestruik worden ook gebruikt als thee.

Later, in april en mei, wordt de sinaasappelbomenhoning verzameld. Deze ‘’Orange’’ honing is ook blond van kleur, rijk aan suikers en heeft een snelle kristallisatie.

Eind mei en juni wordt de honing van de sparren verzameld. Hoofdzakelijk heeft deze een rode kleur, maar soms (met koud weer) is de kleur witter (vanille). Het suikergehalte in deze honing is minder dan 50%. De Sparrenhoning is onze ‘’lichte honing’’. Mensen met diabetes kunnen deze wel proeven. De honing is kleverig omdat Sparrenhoning een soort ‘gom’ bevat die door de sparren wordt uitgescheiden.

Herders en dorpelingen gebruiken deze honing om problemen met het tandvlees en het ademhalingsstelsel te behandelen. Deze honing is ook goed tegen maagproblemen. Dit komt omdat de honing een ‘’gom’’ bevat die een laag aan de zijkanten van de maag creëert en de absorptie van maagzuren niet toestaat.
Deze honing kristalliseert niet, en wordt daarom gemengd met honing die juist wel kristalliseert.

In juli en augustus, komt de Tijmhoning van de steile stenen hellingen van de berg. De Tijmhoning is de koning van de honing door zijn smaak en beperkte beschikbare hoeveelheden. Deze Tijmhoning is ook echt een honing die helpt bij verkoudheid en bij problemen met het ademhalingsstelsel. Ook de bladeren van deze struik worden als thee gebruikt.